HUIB HOSTE

huib hoste avelgem

patroon vloer

 

 

Huib Hoste (Brugge 1881- Hove 1957) behoort samen met enkele tijdgenoten zoals Eduard Van Steenbergen, Louis Herman De Koninck, Léon Stynen en anderen tot de voorvechters van het Vlaamse modernisme.

Hij krijgt een neogotische scholing bij de Brugse stadsarchitect Charles De Wulf en de Gentse professor Loius Cloquet. Vanaf 1910 onderneemt Hoste een aantal studiereizen naar Nederland. De confrontatie met de architectuur van Hendrik Petrus Berlage is een eerste kantelpunt in zijn carriëre waarbij hij het bouwen in historische stijlen volledig verlaat.

Zijn ballingschap in Nederland gedurende de Eerste Wereldoorlog is eveneens van substantieel belang voor zijn loopbaan. Hij maakt er kennis met de architecten en kunstenaars van de Stijlbeweging zoals Rob van 't Hoff, Theo Van Doesburg, Vilmos Huszár, Jacobus Johannes Pieter Oud , Jan Wils, Gerrit Rietveld enz. Hoste wordt er beïnvloed door de moderne kleurinterventies van de Stijlbeweging die niet-kleuren (zwart, wit en grijstinten) en de primaire kleuren (rood, geel en blauw) combineert tot abstracte ruimtelijke composities. Stilaan wordt kleur ook voor hem een wezenlijk architectonisch component van de moderne ruimtekunst , evenwaardig aan ijzer, glas of gewapend beton . Nog wat aarzelend en zoekend komt zijn kleurgebruik op gang na de Eerste Wereldoorlog en evolueert al vlug naar flamboyante kleurinterventies tijdens de jaren twintig. Hoste implementeert hierbij het typische neogotische kleurenpalet, dat gebaseerd is op de zuivere pigmentkleuren, in een modern concept. Prof. Ann Verdonck

 

>De zoektocht van Huib Hoste naar de nieuwe betekenis van kleur.

>Back to studio Hervé Martijn ?